Torna a l'inici

Estàs a: Caminada de Gósol > Caminades anteriors

La Caminada | Com arribar  | Caminades anteriors   | Colˇlaboradors  | Gósol    | Contactar  |

7a Caminada - 1994

Són les set matí: comencen a giravoltar i repicar les campanes; la gent de la caminada ja corre per la plaça; els marxaires fan les primeres mandres i es comencen a llevar; els qui vénen de fora ja estan de camí.

Quarts de vuit: les campanes ja fa una estona que s’han aturat i una remor comença a envair la plaça, va sortint gent dels portals, pels carrers van baixant grups, alguns encara fan cara de son, els cotxes es van arrenglerant a l’entrada del poble, algú ajupit nuant-se els cordons, un cert nerviosisme es palpa en l’aire.

Ja són les vuit en punt: un coet esclata sobre la plaça de Gósol. La Caminada acaba de començar i més de mil dos-cents marxaires es posen a caminar.

Ara pensava en la de l’any passat, però ja fa sis anys que es van repetint aquestes escenes el diumenge següent a Santa Margarida. Encara les tinc al cap i sempre que hi penso les tinc fresques com si tot hagués estat ahir. I és que la Caminada ens fa molta il·lusió, i ens agrada molt preparar-la i encara més que tanta gent la pugui fruir.

També ens agrada i ens omple d’alegria poder recuperar els antics camins, aquells camins que portaven els avantpassats i no tan passats gosolans a un munt d’indrets. Ara em vénen al cap camins als que hem tornat a donar vida: el camí de Moripol, per coll de Gósol; el de la cabana del Verd a Torrentsenta, pels Reguerons; el de la font de la Guineu a la borda del Nen Xic i d’altres bocins que hem anat descobrint amb l’ajuda de tothom. Un dels camins que més ens ha agradat recuperar va ser el que us vam oferir l’any passat: el camí de Gósol a Josa de Cadí, on es podia veure l’obra d’aquella gent que per poder-se comunicar  bé construïen murs, terraplens i revolts al pas. Enguany, seguint  amb la mateixa idea us brindem el camí  de les cases de Serres a Gósol; penso que no serà el darrer cop que el fareu.

I què seria un camí sense fonts? Així doncs els Amics de la Caminada Popular de la Vall de Gósol les intentem anar recuperant en la mesura que això és possible. Algunes s’han eixugat, d’altres no se sap on són, en d’altres el país s’ha mogut i l’aigua surt escampada per arreu xopant el terra. L’any passat vam arranjar Font Terrers, i enguany ens agradaria que ja poguéssiu beure a la font de la Guineu i a la de Coll de Gósol. I dic que ens agradaria ja que l’aigua és molt ella i costa molt fer-la obeir.

Així doncs, un any més us donem la benvinguda al nostre poble i a la nostra Caminada. Cordeu-vos ben bé les botes i a caminar s’ha dit! Camins, corriols, bones vistes, muntanyes, torrents, boscos, rius, prats, bestiar, fonts, flors i companys trobareu al vostre pas.

 

Josep Sindreu Fernàndez

Dels Amics de la Caminada Popular de la Vall de Gósol